Vad är surf och behöver jag ens ha någon surfmängd?
Surf är synonymt ett mått på den datamängd som överförs mellan din mobiltelefon och internet, och brukar räknas per månad. All kommunikation via mobiltelefonen som inte är traditionella samtal eller SMS räknas som surf. Om du laddar ner en app eller ett spel - surf. Om du skickar eller tar emot meddelanden via iMessage eller WhatsApp - surf. Du får en pushnotis - surf. Lyssnar på musik eller tittar på videos - surf. Det går, men det är lite krångligt att helt ta bort alla funktioner som är beroende av en uppkoppling, så behöver du ha en del surf i ditt abonnemang. Du vill ju kunna ta emot bilderna som övriga familjen försöker skicka till dig.
Den största åtgången av surf består ändå av sånt som aktivt väljer att använda telefonen till. Du lyssnar på poddar eller och musik, tittar på serier och filmer, använder sociala medier som Facebook, Instagram eller Snapchat, etc.
För att ta reda på hur mycket surf du använder kan du se över hur mycket data din mobiltelefon gör åt på idag, leta efter mobildata i dina telefoninställningar. Din skärmtid kan också vara aktuell att titta på, för att se hur mycket du faktiskt använder telefonen aktivt.
Om du har ett abonnemang med 10gb surf per månad, så kan du ungefärligt lyssna på musik i 5 timmar eller streama film i 20 minuter om dagen. Det blir lite andra siffror om du ställer ned ljud- och videokvalitet på telefonen, det är ändå referenssiffror att jämföra mot din skärmtid och din mobildataanvändning. Om du spelar online på mobiltelefonen så är dataanvändningen ungefär som vid filmtittande.
WiFi sänker surfen
Om du kan koppla upp dig mot WiFi, t.ex när du är hemma, på jobbet eller på en restaurang så nyttjas inte mobilabonnemangets surf. Om du ofta kan koppla upp dig mot WiFi, så kommer alltså din surfmängd inte gå åt lika fort och du kan kanske välja ett abonnemang med en lite lägre surfmängd.
När ska jag välja mobilabonnemang med obegränsad surf?
De flesta mobiloperatörer har olika nivåer av surfmängd i sina abonnemang, den översta nivån brukar vara “obegränsad surf”, då behöver du inte bry dig om hur mycket surfmängd du gör av på över en månads tid. Begränsningen i surfmäng beräknas månadsvis.
Om du har ett abonnemang med begränsad surfmängd, kan du behöva fylla på med mer surf om du når upp till din gräns innan månadsskiftet. Beroende på operatör är det olika krångligt att fylla på surfmängden, men oavsett vilket operatör du har så är det alltid en lite jobbig känsla när du behöver fylla på surfen. Att göra en påfyllning mitt i månaden är dessutom ofta ganska dyrt. När du hamnar i sitsen att du fyller på surfmängd nästan varje månad, och kanske flera gånger i månaden, då är det dags att ta ett steg upp i surfmängdstrappan. Kostnaden mellan de olika nivåerna är vanligtvis inte så hög, om man jämför med vad du får lägga på att fylla på surfen.
Tänk även på att vi tenderar att nyttja nätet mer och mer, och mobildata-användningen går generellt upp, vilket bör indikera att även din användning bör öka över tid. När det är dags att välja abonnemang, så välj därför ett abonnemang där du har ett rejält överskott av surfmängd jämfört med din nuvarande användning.
Om du är i närheten av den näst högsta abonnemangsnivån, alltså nivån direkt under “obegränsad”, så skulle vi rekommendera att du väljer obegränsad i alla fall. Detta är för att du slipper den tråkiga känslan om du skulle behöva fylla på med mer surf mitt i månaden. Den lilla extra kostnaden per månad är värt mer än att behöva traggla med att fylla på surfen.
Familjens mobilabonnemang
“Pappa, jag behöver mer surf!” Vem har inte hört den meningen redan vid frukosten den tionde dagen på månaden? Och sedan samma sak igen bara någon vecka senare? Gör samma kontroll av familjen abonnemang - är de i närheten av att nå den näst högsta abonnemangsnivån - välj då ett obegränsat abonnemang istället.
Genom att låta ungdomarna ha obegränsade abonnemang så slipper ni det tråkiga tjatet varje månad. Om ni har något yngre barn så kan det vara klokt att använda någon av de spärrtjänster som gör att barnet inte kan köpa och ladda ner appar själva.
Många operatörer idag tillåter att ni har flera som delar på ett abonnemang, till en extra kostnad, såklart. Genom att göra på det viset får ni alla fördelarna med ett obegränsat abonnemang samtidigt som ni har en lägre totalkostnad än om det skulle var flera separata abonnemang.
Är obegränsad surf verkligen obegränsad?
Även om du har ett abonnemang med obegränsad surfmängd, så finns det exempel att mobiloperatören ändå har gjort inskränkningar i vad som anses vara obegränsat. Hos en mobiloperatör kan man enligt abonnemangsavtalet inte använda mer än 20 GB surf per dygn utan att skicka SMS för varje 5 GB utöver de 20 GB man kan använda per dag. Att fylla på surfen via SMS är gratis, men det gör att det krävs lite jobb vilket kan vara irriterande.
Vad gäller när jag reser utomlands?
Mobilabonnemangen med obegränsad surf har generellt enbart obegränsad surf i Sverige. Vad som gäller för utlandet varierar mellan operatörerna, men generellt är datamängden som ingår abonnemanget ganska hög utomlands. Till exempel kan det finnas en gräns på 50 gb dataanvändning inom EU.