Mobilt bredband med obegränsad surf

Välkommen till vår sida där vi listar de bästa mobila bredbanden med obegränsad surf. Du hittar de alldeles nedanför och kan enkelt jämföra erbjudanden genom att trycka på visa erbjudande-knappen. Vill du lära dig med om mobila bredband så får du gärna läsa artikeln under topplistan.

Bästa mobila bredband med obegränsad surf

Mobilabonnemang från Chilimobil

1. Chilimobil

Obegränsad surf
utan bindningstid
för 225kr/mån i 4 mån, därefter 449kr/mån

Antal poäng: 91/100

Läs mer

Mobilabonnemang från Telenor

2. Telenor

Obegränsad surf
utan bindningstid
för 399kr/mån i 24 mån, därefter 499kr/mån

Antal poäng: 88/100

Läs mer

Mobilabonnemang från Tre

3. Tre

Obegränsad surf
utan bindningstid
för 399kr/mån

Antal poäng: 86/100

Läs mer

Mobilabonnemang från Fibio

4. Fibio

Obegränsad surf
utan bindningstid
för 399kr/mån

Antal poäng: 83/100

Läs mer

Mobilabonnemang från Tele2

5. Tele2

Obegränsad surf
utan bindningstid
för 499kr/mån

Antal poäng: 81/100

Läs mer

Mobilabonnemang från Telia

6. Telia

Obegränsad surf
utan bindningstid
för 529kr/mån

Antal poäng: 73/100

Läs mer

Listan uppdaterades senast i november 2021. Poängen är satta efter populäritet, priser och kundnöjdhet.
Tryck här för att se obegränsade mobilabonnemang istället.

Mobila bredband med obegränsad surf

Mobiloperatörerna marknadsförde mobilt bredband ganska hårt för några år sedan, då var den en nyhet - och abonnemangen såldes med kraftiga begränsningar i surfmängden. Det fanns inte mycket mycket som användarna kunde nyttja sitt mobila bredband till, kolla mailen eller på sin höjd läsa nyheter på dagstidningarnas webbplatser. Abonnemangen var på sin höjd anpassade till personer som skulle använda det mobila bredbandet i arbetet, personer som använder Excel och Word mycket. Utan att beskriva dom närmare, så förstår du vilken personlighetstyp det var - en person som klarade sig på den knappa surfmäng som fanns i abonnemangen på den tiden.

Idag talas det inte så mycket om mobilt bredband, och man får ibland leta lite på operatörernas hemsidor för att hitta informationen. Det är lite konstigt för det är först nu när det obegränsade mobila bredbandet finns som det egentligen är något att ha får gemene man. Tag med ditt mobila bredband, plugga in det i datorn, sedan kan du nytta hela internets utbud vart du än befinner dig. Om du dessutom har ett mobilt bredbandsmodem med inbyggd router eller har möjlighet att koppla in modemet i en router, då kan plötsligt alla i din närhet surfa. Du blir festens obegränsade mittpunkt, vart du än är.

Obegränsad surf känns som en självklarhet när man pratar om “bredband” som koncept. Med begreppet bredband är det för de flesta underförstått att det är en fast uppkoppling utan begränsningar. Att då välja ett mobilt bredbandsabonnemang med begränsad surf är som att sätta sig själv i tvångströja. Det funkar ett tag, men det blir snabbt outhärdligt.

Att välja mobilt bredband obegränsad surf borde vara en självklarhet, såvida du inte är en excel-personlighet.

Ska du vara hela semestern i husvagnen på västkusten? Tillbringar du mycket tid på resande fot? Har fiberutbyggnaden inte kommit fram till er bostad ännu? Lösningen heter mobilt bredband med obegränsad surf.

Jämfört med bara några år sedan så är går det åt mer datatrafik/surf när du är uppkopplad, och vi har en förmåga att använda fler och fler tjänster som kräver uppkoppling. Det är idag inte bara e-post och webben som drar på surfen. musikstreaming som Spotify, olika tv-streamingtjänster som t.ex SVT Play och Netflix, poddar, dator- och tvspel, videosamtal etc. är några vanliga tjänster som de flesta av oss nyttjar dagligen. Om du är på en plats där du inte har någon fast uppkoppling, så är mobilt bredband ett bra alternativ. Antingen med väldigt hög surfgräns eller med obegränsad surf.

Uppkopplingshastigheten för mobila bredband har ökat år för år i takt med att operatörernas nätutbyggnad. Idag säger man att hastigheten brukar ligga mellan 7-60 mbit/s. Att det är ett så stor spann beror på att positionen i förhållande till omgivningen och till närmaste mobilmast har stor betydelse. Dessutom påverkas hastigheten en del av hur många som är uppkopplade till samma mast samtidigt, och det varierar över dygnet och över året om du är på en säsongsbetonad plats. Exempelvis är fler uppkopplade mot mobilmasterna i Åre under vintersäsongen, och det är fler uppkopplade på Öland under sommaren jämfört med vintern.

Vilken operatör du ska ha för ditt mobila bredband beror på vart i landet du ska använda det. Kolla över operatörernas täckningskartor för att säkerställa att ditt abonnemang kommer att flyta på snabbt. Om du vill ha möjlighet till riktigt snabb uppkoppling ska du välja någon av huvudoperatörerna, Telia, Tre, Telenor eller Tele2. Det är enbart huvudoperatörerna som erbjuder 5G-abonnemang i nuläget, även om 5G inte finns tillgängligt idag på den plats där du kommer att använda ditt mobila bredband, så går utbyggnaden av 5G-nätet snabbt och kommer täcka stora delar av landet inom några år.

Behöver jag verkligen obegränsad surf?

Försök ta redan på hur din användning ser ut (om du idag har ett mobil bredband), och försöka att göra en uppskattning över hur din användning kommer att förändras över närmsta året.

De flesta operatörer erbjuder olika nivåer av surf, där “obegränsad” oftast är det högsta steget som också kostar mest. Om du efter din uppskattning av användningen känner att det räcker med någon av de lägre nivåerna, så tänk även igenom följande. Vad händer om du använder upp all surf en månad? Är det inte värre än att du kan vänta till surfen fylls på vid månadsskiftet, eller kommer du att betala för att fylla på surfen direkt? Om du kommer att fylla på direkt, då kostar påfyllningen förhållandevis mycket att du lika gärna kunde haft obegränsad surf från början. Dessutom hade du sluppit irritationen när surfen tog slut, och krånglet som det innebär att logga in på operatörens hemsida och genomföra påfyllningen.

Vilka enheter kan jag koppla upp mot det mobila bredbandet?

När du skaffar mobil bredband så får du ett simkort. De flesta operatörer skickar även med ett USB-bredbandsmodem eller en WiFi-router med simkortplats. Om du inte får med varken USB-stick eller router så får du köpa det separat. Om du har ett USB-bredbandsmodem så kan du enbart koppla upp en enhet, och den enheten måste ha en USB-port. Om du har en WiFi-router - då kan du koppla upp alla enheter som kan koppla upp mot WiFi. Det kan till exempel vara tv-spel, surfplattor, mobiltelefoner eller din Google Home-enhet.

Det kan vara klokt att tänka på att WiFi sänker uppkopplingens snabbhet något, och om det är flera enheter uppkopplade samtidigt så är det fler som ska dela på farten. Det kan resultera i att filmer, spel och musik laggar och hackar.

Vid just spelande är det viktigt med snabb och stabil uppkoppling, och du bör fundera både en och två gånger innan du sätter dig med spel som kräver en låg ping-tid mot spelservern.Om uppkopplingens fart är viktigt för dig, så finns det datorer med en inbyggd plats för simkort - istället för att sätta simkortet i det mobila bredbandsmodemet så sätter du det direkt i datorn. Genom att du då inte behöver någon extra enhet, så får du uppkopplingen direkt i datorn.